Summa sidvisningar

måndag 31 mars 2014

Vecka 4 - marknadsläge och fråga

Under denna vecka kommer jag redovisa hur ställningen ser ut i vår spartävling efter det att vi har omplacerat eller nyinvesterat.

Här har ni en nyhetslänk för att kolla vad som händer i veckan på börsen. Använd också länkarna till höger för att lära er mer om sparande, om företag och börsen:

Marknadsläget

Veckans fråga blir en kombinationsfråga:

1. Vad heter det bolag som köpte upp det nederländska energibolaget Nuon för rekordsumman 89 miljarder kronor 2009 vilket är den största kontantaffären i Sveriges historia?

2. Vem äger det bolaget som genomförde affären?

3. Det har varit stormigt i Riksdagen kring denna affär, varför då?

4 kommentarer:

  1. 1. Vattenfall
    2. Staten
    3. Vattenfall sägs ha gjort bort sig i denna affär och att de betalat ett överpris. Vattenfall är statligt ägt och Riksdagen anser att man gjort bort sig som lät detta gå igenom eftersom att man förlorat en stor summa pengar på det vilket resulterat i att Vattenfall tvingatss få ett kapitalskott av skattebetalarna. Tanken var egentligen som Maud Olofson (C) sa att det var ett ''naturligt steg i att skapa ett ännu större värde i Vattenfall''. Konstitutionsutskottet vill försöka ta reda på hur det gick till när Vattenfall köpte energiföretaget men Maud väljer idag att ej kommentera detta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket bra Madeleine, det blir pris i morgon!

      Radera
  2. http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.2280065-greenpeace-till-attack-mot-kexchoklad

    En liten tanke om de pris som vi har i denna tävling.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är bra att ni har ett kritiskt öga, detta har inte heller gått mig förbi. Vi kan definitivt byta ut priset, det har aldrig varit tänkt att vara ett standardpris. Tänk på att vara lika kritiskt fundersamma kring etik i era egna bolag och även kring Greenpeaces verksamhet, allt ska tålas att granskas.

      Radera