Summa sidvisningar

fredag 11 april 2014

Vecka 6: tävlingsresultat, hjälp inför prov, frågor...!

Tävlingen fortsätter och fyra grupper har nu ett kapital som stigit över de 10 000 kr som ni startade med (se resultat i länken till höger Placeringar 2014):

1. Silvia, Emma G och Fanney - deras aktieportfölj och banksparande fortsätter att öka så sakteligen: 10 261 kr. De placerar en del av sina pengar i ryska energibolaget Gazprom som är involverad i konflikten med Ukraina, att tänka på. Putin använder gasen mot Ukraina

2. Moa och Madeleine: deras aktieportfölj har också inslag av den ryska marknaden samt tunga svenska bolag: 10 121 kr. Dessutom har de pengar i madrassen.

3. Filippa och Julias fondportfölj har ett värde av 10 029 kr och Sofies och Emma L:s sparkonto har ett värde av 10 027kr.

För att hänga med i svensk ekonomisk politik så måste man hålla koll på nyheterna. Gårdagens Aktuellt ger en bra sammanfattning av hur regeringen och Riksbanken agerar för att påverka den svenska samhällsekonomin. Se de första fem minuterna här: Aktuellt

Frågor:
1. Vad kallas den politik som regeringen använder för att påverka Sveriges ekonomi och vad kallas den politik som Riksbanken använder för att göra detsamma?
2. Vad mäts av Konsumentprisindex (KPI)?
3. Vilka nackdelar kan drabba ekonomin av hög inflation?

Se filmerna om vad Riksbanken gör här: Riksbankens fem filmer

Glad påsk!

3 kommentarer:

  1. I nuläget har vi:
    2500 kr i Axfood, 2500 kr i Ica gruppen och resten av pengarna på ett sparkonto. Vi har valt att inte göra några ändringar i dem aktierna som vi har. Även fast det går neråt för Axfood och Ica gruppen, gör vi inga ändringar för dessa två. Vi tror att i längden kan vi tjäna på att ha kvar dem som aktier.
    För pengarna vi har i sparkontot Nordea, vill vi köpa aktier för 2500 kr i Volvo B. De övriga pengarna är kvar på sparkontot. I nuläget är det en hög risk att ha aktier i Volvo B, men vi vågar att chansa. Det lönar sig förhoppningsvis i längden.

    / Thi och Emelie O

    SvaraRadera
  2. 1. Den politik regeringen använder kallas finanspolitik och den politik Riksbanken använder kallas penningpolitik.

    2. KPI mäter den allmänna prisnivån på varor och produkter på marknaden. Viktigt att det alltså inte gäller enskilda varor utan varor i allmänhet.

    3.De nackdelar som kan drabba en ekonomi med hög inflation är osäkerhet i ekonomin bland t.ex. låntagare och företag. Efterfrågan kan bli större än företagens utbud vilket kan leda till ökade priser och därmed att man får mindre valuta för pengarna d.v.s. att pengarnas värde sjunker.

    SvaraRadera